WORMPOD

Home

Mijn spreekbeurt
MSN
Garfield
linkin park
South Park
Albert Einstein
funny
Uitspraken
SPIEKTIPS
spiektips ( alles in en om je etui )

Blanco roller
Haal de vulling uit je blanco roller en stop je spiekbriefje ervoor in de plaats. De vulling kan je na je so of pw weer terug stoppen.

Blancoroller
Je hebt tegenwoordig blancorollers. Schrijf een paar woordjes op het stukje dat je gaat afrollen, dan waarschuw je je buurman/vrouw en die pakt de blancoroller en leest wat er op staat. Die doet dan alsof ze/hij iets corrigeert en schrijft terug. Leraren hebben dit niet door, want het is heel normaal dat je samen doet met een blancoroller, toch?

Etui
Je moet wel van te voren er aan denken dat je een etui koopt van doorschijnend materiaal. Dan plak je daar achter je spiekbriefje en klaar is kees.

Etui I
Koop gewoon een etui met een witte binnenkant. Met een pennetje schrijf je deze vol.

Etui II
Voor de mensen die heel klein kunnen schrijven is de volgende tip heel handig: Je neemt zo'n heel klein memobriefje met een kleefrandje en je plakt die in je etui. Je doet net of je pen op is en je kijkt in je etui, je ziet de antwoorden en pakt vervolgens een andere pen. Vergeet niet na je actie je etui dicht te doen

Etui III
Als je je etui op je tafel mag hebben moet je je spiekbriefje (op de comp gemaakt, lettertype 6 oid., dan past er een heel pw vormpjes Latijn/Grieks op) zo achter een paar pennen/potloden steken dat als je het naar achteren schuift het tegen de bovenkant aan komt te zitten, als de leraar eraan komt pak je een gum oid. En er is nix te zien, ook niet als hij vanachter uit de klas langs loopt. PS zelf uitgeprobeerd: eerste en enige pw's waar ik geen fouten i/d vormpjes had

Etui IV
Laat je etui bekladden door je vrienden (niet helemaal vol) en schrijf dan op de open plekjes je spiekbriefje. Het werkt heel goed. Niemand heeft het door. P.S. Wel onopvallend naar je etui staren!

Etui V of tqjflfo
Schrijf op je pennenzak tussen al de namen van je klasgenoten en tekeningetjes enkele formules. Als dit niet lukt schrijf je in een geheimtaaltje alles er op. Bv.: Schuif alle letters een plaatsje op de a wordt b; b wordt c; ... Dit merkt de leraar zeker niet. Bv: spieken = tqjflfo.

Etui VI
Als je zoals bij ons op school vaak gebeurt gewoon je etui op tafel mag houden kun je daar natuurlijk van alles in schrijven/plakken. Het liefst dichtbij/op de rits, dat valt minder op en je ziet het makkelijker als je "een pen zoekt die niet lekt".

Geodriehoek III
Pak een vel ruitjespapier met ruitjes van 5mm X 5mm en knip daar een driehoek uit die net iets kleiner is dan je geodriehoek. Plak die driehoek achter op je geodriehoek. (zorg er wel voor dat de ruitjes gelijk lopen met de streepjes op je geodriehoek) Schrijf nu alles achterop je geodriehoek. Als je nu je geodriehoek met de tekst naar beneden op een ander ruitjesblad legt, zie je niet dat er een blaadje achterop zit geplakt. Tijdens het pw draai je gewoon je geodriehoek om. (zorg dat de leraar niet kijkt) Bij het terugleggen zorg je dat het ruitjespatroon weer gewoon doorloopt op het blad.

Grafische rekenmachine I
Voor leerlingen uit 4 VWO en hoger... waarschijnlijk heb je dan zo'n grafische rekenmachine waarin je hele verhalen in kunt op slaan, dus ook digitale spiekbriefjes! Ga naar Program, dan naar NEW of create new ofzo, type een titel in (boven de cijfers staan letters), daarna druk je op dat gele knopje en dan op die daaronder en kun je gerust een heel verhaal typen.

Grafische rekenmachine II
Maak eerst een programma met bijv. een telefoonnummer. Maak dan een tweede programma met als naam 'spatie', dus eigenlijk geen naam. In dit programma kan je van alles opslaan. Bij controle zal de leraar maar 1 programma met een naam aantreffen.

Gum I
Als je een stel woorden uit je hoofd moet leren leer het dan maar. De woorden die je snel vergeet schrijf je op 1 kant van je gum, komt de docent langs lopen draai je je gum om en ziet hij/zij niets.

Gum II
Breek je gum half door tweeën zodat je hem ook weer dicht kan doen en er niets van ziet. Schrijf aan de binnenkant waar de gum gebroken is de antwoorden en zodra de leraar langskomt duw je de gum gewoon weer dicht en de leraar ziet er niets van.

Gum III
Je hebt gummen waar een plastic hoesje omheen gaat. Stop het briefje tussen de gum en dit plastic hoesje.

Gum IV
Je weet vraag 1 bv. niet en daarom vraag jij aan je buurman of buurvrouw haar gum. Daar schrijf je het nummer van de vraag op die jij niet weet en geeft de gum terug. Met de bedoeling dat zij het antwoord erop schrijft.

In slijperbakje
Als je een slijper hebt met zo'n bakje onderin.(zodat je als je gaat slijpen niet bij de prullenbak hoeft te staan) Dan moet je die voor een proefwerk of s.o. helemaal leegmaken. Schrijf de antwoorden op een klein briefje en prop dit in de slijper. Als je dan bezig bent pak je gewoon de slijper en doe je hem open als de leraar niet kijkt.Dit is ook handig als je een vriend(in) wil helpen, geef de slijper dan gewoon door.

Klein boekje
Je kent ze vast wel; die kleine boekjes waar je leuke kleine dingentjes in kan schrijven. Je hebt ze in koeien-, tijger-, panterprint en nog veel meer. Zo heb je ze ook met van dat soort gel erin. Als je dan wat op het achterste briefje schrijft, zie je dat door de gel heen. Hang hem aan je etui en klaar ben je. Zo'n boekje kost misschien vijf gulden bij de V&D, maar daar krijg je wel vele tienen voor terug, want welke leraar kijkt daar nou?

Kneedgum
Als je een 'kneedgum' hebt (die handige dingen om houtskool uit te gummen maar ook tof zijn om gewoon te hebben om potlood uit te gummen) dan kan je die mooi plat maken en er de belangrijkste dingen op noteren met een gewone bic. Komt de leraar dan langs, kan je gewoon eventjes kneden en alles is weg. Eén probleem: vals alarm. Als de leraar even te dicht in je buurt komt en je begint te panikeren dan ben je ook wel alle info kwijt. Natuurlijk kan je er ook wat op schrijven en dan doorgeven, een vraag bijvoorbeeld.

Latje
Als je een klein latje hebt dat in je pennenzak zit, kan je op de achterkant witte stroken klevend papier kleven en daar kan je dan alles opschrijven. Als de leerkracht komt draai je je latje gewoon om, je kan toch altijd wel een latje gebruiken hé!

odriehoek
Op die zogenaamde onbreekbare geo\'s kun je met wat moeite met een vulpotlood vanalles opschrijven. Normaal gesproken zie je er niets van, de letters zijn pas leesbaar als je de geodriehoek op een witte/lichte ondergrond legt.

odriehoek
Schrijf al de informatie die je wenst te gebruiken op en doorzichtige lat of geo-driehoek. De tekst is alleen goed zichtbaar als het licht er onder een bepaalde hoek op invalt. Draai en keer je lat dus wel een beetje discreet. p.s.: Ga eerst wel een keer met je gom over je lat of driehoek, anders pakt je potlood niet op het plastiek.

Onzichtbaar
Schrijf op je etui antwoorden, formules enz. enz. in het groen en kras er met rood overheen (je moet het groen een beetje licht schrijven en rood donkerder maar niet te) zodat je de groene antwoorden niet meer ziet. Pak nou een geo en maak met een rode watervaste stift op een plekje waar niet veel letters staan de geodriehoek rood! Als je op de geo kijkt zie je alleen rood gekras, Maar als je de geo voor het gekras houd , zie je de antwoorden door het rode heen! Je kunt het ook gewoon op een briefje doen, want leraar kan niets bewijzen. Er staat toch alleen rood gekras op? Maar je moet wel even een goeie combinatie vinden van rode en groene pen, want soms zie je het groen zo zonder geo al door het rode heen komen. Dus even experimenteren maar hij werkt echt goed.

Pen en papier
Scheur van tevoren een papier in reepjes. Tijdens de rep of iets dergelijks zet je er een vraag op. Laat je pen samen met het papiertje vallen. Je buurman/vrouw pakt je pen voor je op en houdt het papiertje zelf, schrijft het antwoord erop, laat dan ook een pen + papiertje vallen, jij raapt het op en leest het antwoord.

Prittstift
Eerst print je op lettertype 6 een paar grammaticarijtjes uit. Vervolgens plak je die aan de onderkant van je prittstift. Die zet je bij een proefwerk rechtop in je etui en als de leraar komt gooi je hem snel om met je pen of zo. Knappe leraar die dat plekje vindt.............

Rekenmachine I
Ik heb een klepje aan mijn rekenmachine zitten, daar plak ik een briefje op aan de binnenkant, zodat de leraar het niet ziet. Als ik dan een proefwerk natuurkunde heb en je moet al die klote formules uit je bolletje kennen (dat mij nooit lukt) doe ik net of ik een hele moeilijke som aan het berekenen ben en schuif dan het klepje naar voren. Zo kan ik makkelijk spieken en als de leraar er dan weer aankomt, schuif ik het klepje weer in.

Rekenmachine II
Koop een HEEL goedkope rekenmachine (2,50) en breek hem open. Als je het voorzichtig doet werkt de rekenmachine nog. Stop er een niet te grote spiekbrief in en doe hem weer dicht. Als het goed is blijft de rekenmachine gewoon dicht als een leraar mocht controleren.

Rekenmachine III
Ik heb een heel fijn rekenmachientje: de texas instrument ti 83. Daarin kun je hele tekstbestanden, formules in opslaan en doorversturen aan een ander. Is altijd leuk, want je kunt er ook nog eens spelletjes op spelen!!

Rekenmachine IV
Heb je een rekenmachine? Haal deze dan uit elkaar en verwijder het reflecterende laagje achter het LCD. Maak een briefje met antwoorden, stop deze achter de LCD en maak je rekenwonder weer dicht. Onder een toets o.i.d. leg je gewoon je rekenwonder op tafel en je kunt het goed lezen.(gebruik altijd wit papier zonder lijntjes!)

Rekenmachine IX
Als je met wiskunde een vraag niet weet, bijv. vraag 4b dan typ je op je rekenmachine 4.2, 4= vraag 4, 2=b. Dan stuur je hem naar je buurman/buurvrouw: je doet alsof je hem uitleent en hij/zij typt dan het goede antwoord in.

Rekenmachine V
Schrijf de zwarte achterkant van je rekenmachine vol met potlood. Dit wil ook heel goed bij gum!

Rekenmachine VI
Een hele makkelijke en veelgebruikte manier van spieken is te doen met een calculator (rekenmachine) en een potlood. Veel leerlingen hebben een Texas Instruments TI-30X rekenmachine. Hierin kun je heel gemakkelijk met potlood schrijven, bijvoorbeeld op de binnen- of buitenkant van de deksel. Vooral goed te gebruiken bij natuurkunde en wiskunde. Voor scheikunde kun je beter in een Binas boekje schrijven (natuurkunde soms ook).

Rekenmachine VII
Als je je memo vol zet met tekst en formules en je krijgt een kladblad, dan schrijf je je formules en tekst snel op je kladblad. Daarna kan je je memo wissen. Het is bij mij elke keer gelukt.

Rekenmachine VIII
Type het antwoord in je rekenmachine, geef deze dan door aan je buurman. Rekenmachinetjes delen mag altijd.

Spiekpen I
Een pen kopen die, als je er op drukt, een tekst laat ronddraaien. Daar doe je ff typ-ex over en dan de antwoorden erop.

Spiekpen II
Een blaadje in een doorzichtige pen stoppen. Voordeel: een leraar zal niet op je letten als je alleen één pen en een blaadje op tafel hebt. Nadeel: er passen niet zoveel woorden/formules op, bovendien is het nogal een gepriegel dat blaadje in die pen te krijgen.

Spiekpen III
Koop eerst een wit, oranje, rood of wat voor kleurpen bij bijvoorbeeld Intertoys. Dan moet je een papiertje uitknippen van 2 en half bij 4 en half. Daar kun je woordjes opschrijven. Draai je pen open rol het papiertje op en stop hem in de pen. Als de leraar er aan komt pak je de pen gewoon helemaal in je hand.

Spiekpen IV
Als je veel info kwijt wil op een spiekbriefje, en je hebt een vulpen waar je twee vullingen in kan doen, laat je de reserve-vulling weg en in plaats daarvan doe je in die pen een spiekbriefje op maat van een vulling (oprollen). Maar soms duurt dat lang. Ook slim is een briefje met plakband in de binnenkant van het uiteinde van je mouw. Doen alsof je jeuk hebt en dan gauw effe kijken.

Spiekpen V
Als je een pen hebt die uit twee delen bestaat die je uit elkaar kan schroeven, schroef de pen dan uit elkaar. Neem de stift uit de pen. Het moet zo'n lange dunne zijn en overal even dun(geen parker vulling). Plak een papiertje met plakband aan de stift. Daar kun je je troep opschrijven. Neem het onderste deel van de pen en maar daar een gleuf in van ongeveer 1,5mm. breed en 4 cm lang zorg dat het papiertje erdoor past. Het papiertje kun je nu heel lang maken (wel 20 cm). Schroef de pen weer in elkaar en draai aan het puntje van je pen om het briefje in de pen te rollen.

Sticker
Plak een sticker op je pen en schrijf op de onderkant van deze sticker. Dan doe je gewoon alsof je nadenkt en met de sticker speelt terwijl je leest.

Typ-ex I
Schrijf op een klein blaadje de antwoorden die je nodig hebt en vouw dat dubbel. Plak hem met plakband op een typ-ex potje, zodat je hem open kan vouwen, maar weer dicht kan plakken als de leraar eraan komt. Of type-ex je potje helemaal wit, zodat je er op kan schrijven.

Typ-ex II
Pak een leeg typ-ex potje. Draai de dop eraf en snij hem (bijna helemaal) doormidden zodat als je hem opent een draai-effect hebt. Schrijf erin wat je moet weten of doe er een briefje in, doe hem dicht en draai de dop erop. Tijdens de Rep. of So doe je net of je iets moet verbeteren. Draai de dop eraf en open het potje. Voila, spieken maar! Werkt echt goed!

Typ-ex III
Trek het etiket van een typ-ex potje (voorzichtig het mag niet scheuren). Leg het onder een scanner en nu kan je alle gegevens op de typ-ex vervangen door leerstof. Printen (kleurenprinter) en met plakband op het potje kleven.

Typ-ex IV
Wanneer je een potje Typ-ex hebt doe je het volgende: je trekt voorzichtig (!!!) het etiket van het potje af. Daarna plak je het zorgvuldig op een stuk papier. Nu neem je het potje typ-ex zelf, rondom het potje plak je een stuk papier (waarop je kunt schrijven), hierop komen de antwoorden te staan. Wanneer dit gedaan is neem je je etiket (dat je op een vel papier geplakt hebt) terug en snijdt het zo uit dat het precies rond het potje schuift. Je plakt de uiteinden van het etiket aan elkaar met een stuk !! doorzichtige !! plakband. Wanneer je nu het etiket terug over het potje (met de antwoorden erop) schuift merkt niemand op het eerste zicht de antwoorden, maar draai je met het etiket rond dan kan je door de plakband alles lezen.

Typ-ex pen
Je print op de computer (lettergrote 4 of 5) je spiekbriefje af (wit, blanco papier)en plakt dit met plakband op je tip-expen (daar waar normaal de gebruiksaanwijzing staat) zorg dat het briefje van ongeveer dezelfde lengte als je pen is. Tijdens je proefwerk/so mag misschien niet je etui op tafel maar wel een tipexpen. Wanneer de leraar/lerares langsloopt leg je je tipexpen met het briefje nar beneden.

Wispen
Als je met een vulpen schrijft heb je vast ook wel een wispen(tintenkiller).Thuis of in de les ervoor schrijf je alle oplossingen op een blad met vulpen. Daarna wis je de letters met de wispen door zeer nauwkeurig met de woordjes mee te gaan. Tijdens de toets vraag je of je een kladblad mag gebruiken. Je neemt dan het blad waarop je de geschreven tekst van had gewist. Je gaat netjes met je vulpen over de woordjes (ze zijn meestal een beetje verkleurd zodat je ze noch ongeveer ziet staan). PS maar aan de helft van het blad letters schrijven, want als de leerkracht komt vouw je het blad gewoon dubbel(soms werkt dat ook op je handen).