Bedreiging werkt! Bedreig gewoon een "studeervriendje" en spreek een code af, (vrijwillig of niet) en bij ons op school zijn sommige leraren zo stom, kijk gewoon letterlijk af, altijd jouw woord tegen dat van de leraar, bewijs is er niet!
Blaadje grissen Gewoon het blaadje van je achterbuurman van de tafel grissen, overpennen, en weer terugleggen. Het is wel zo vriendelijk om even te wachten tot hij klaar is.
Buikspreken Als de leraar even de andere kant op kijkt ga dan een beetje buiksprekend fluisteren. Je lippen dus niet bewegen. Werkt bij mij altijd
Capuchon Als je een repetitie hebt moet je altijd een capuchontrui (of iets anders met een capuchon) aan doen! Degene die achter je zit kan dan iets op zijn/haar gum schrijven, stopt het in je capuchon en jij kan het er zo uithalen en het lezen!
Een hoop kleine briefjes Wat ook erg goed werkt is: Zorg dat je in je etui een hoop kleine briefjes hebt. Als je tijdens het proefwerk iets niet weet, dan schrijf je het daar op, en leg je het stiekum op de tafel achter je of naast je (zorg altijd dat je etui ervoor staat of zo). Ook kan je het in een lege pen (inktwisser bv) stoppen, en die dan aan de ander geven. En de ander geeft dan antwoord.
Elkaars naam omwisselen Als je voor een pw een voldoende MOET halen, en je hebt een superslimme vriend of vriendin die toch al ontzettend hoog staat, spreek dan af om elkaars naam op je blaadje te zetten. Gevolg: jij hebt een hoog cijfer en je vriendin een iets minder cijfer, maar hij/zij staat toch nog steeds erg goed.
Examen Ben je goed in meerkeuzevragen? Tijdens het examen schrijf je als je (voor tijd, uiteraard) klaar bent de antwoorden op een ander blaadje. Omdat je eerder mag vertrekken, kan je bij het passeren van een klasgenoot dit briefje op zijn/haar tafel achterlaten.
Groot schrijven Spreek van te voren met je buurman/vrouw af groot en duidelijk te schrijven. Dat maakt het afkijken sowieso wat makkelijker.
Laserpen Ik, en mijn vriendin hebben pennen met van die rode lampjes erop. Koop beide zon pen (of met meerdere mensen) en communiceer als volgt: 1 keer tikken (dan gaat het lampje branden) = a, 2 x tikken = B enz.
Leer de helft Als je een ontzettende blinde leraar hebt kun je afspreken met je buurman/vrouw allebei de helft te leren. Vervolgens gaat een van jullie naar de leraar om iets te vragen, of je spreekt af dat iemand aan de andere kant van de klas zijn vinger op steekt. Als de leraar dan even afgeleid is, kun je van blaadje wisselen en de open antwoorden van de ander invullen. Je moet natuurlijk wel ongeveer hetzelfde schrijven. (Veel doorhalen in je geschreven tekst wil de aandacht nog wel eens van het handschrift afleiden). Bij bijvoorbeeld Godsdienst wil dit nog wel eens lukken.
Niet inleveren Lever je blaadje van het SO niet in (dit moet je doen bij een beetje domme leraar). Zoek daarna alles op in je boek en schrijf het over. Daarna moet je met iemand afspreken dat hij de leraar afleidt om vervolgens het SO tussen de opgehaalde SO's te stoppen. Een nadeel: je kan dit niet met de hele klas doen.
Omhoog houden Je spreekt af dat als jij je voorbuurman een seintje geeft, dat hij dan zijn/haar proefwerkblaadje in zijn handen (op schouderhoogte en iets opzij) houdt, zodat jij alle antwoorden kan lezen. Als de leraar/lerares vraagt wat hij/zij aan het doen is zegt hij/zij gewoon dat ie het proefwerk of SO nog even aan het nalezen is.
Pik proefwerk Pik het proefwerk van te voren of vraag aan je maatjes uit de andere klas die het pw eerder hebben om er 1 mee te nemen. Maak het werk thuis met je boek erbij. Wissel het in de les om (maak wel een paar foutjes anders valt het op). Het is te hopen dat het dezelfde versie is. Ik heb best vaak meegemaakt dat het een andere versie was, maar das niet zo erg want door het maken van het pw met je boek erbij heb je al best aardig geleerd en meestal houd een andere versie alleen in dat de vragen in een andere volgorde staan. Dus je weet dan toch de antwoorden wel.
Prop Een prop papier onder de tafel van je buur gooien werkt ook goed, je buur laat zijn pen vallen en pakt die samen met de prop op. Ook handig voor lange antwoorden.
Rumoerig Zorg ervoor, van tevoren afspreken met de klas, dat het rumoerig is in de klas. Veel kuchen, snotteren en op de tafel tikken met je pen. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om zachtjes te overleggen. Uiteraard kan je ook de aandacht van de leraar trekken door hem een vraag onder de les te stellen, zodat hij even niet/minder goed op let.
Seinen I Als ze met versie A en versie B werken: op 1 van de 2 middelste plaatsen van de 4 gaan zitten en met je 'middelste buurman' afspreken antwoorden van de buitenste buurmannen aan elkaar door te geven.
Seinen II Bij meerkeuzevragen kun je gemakkelijk overleggen met je buurman door vooraf af te spreken dat 1=A, 2=B, 3=C enzovoort. Je kijkt stiekem naar de rand van de tafel van de ander. Legt b.v vier vingers neer op jou rand van de tafel , dat betekent vraag 4. De ander geeft antwoord door zijn vingers op de tafel te leggen. B.v 2 vingers. Het antwoord op vraag 4 is dus B
Seinen III Als je een multiple choice toets hebt kan je daarbij heel makkelijk communiceren. Je zorgt dat je buurman weet welke vraag jij niet weet (vingers opsteken, briefje, fluisteren, ergens opschrijven en omhoog houden zodat hij/zij het kan lezen en de leraar niet). Als de ander het wel weet legt hij z'n hand op een van de hoeken van de tafel, waarvan je van tevoren hebt afgesproken welke letter die hoek is. (Bij meer dan ABCD kan je ook nog een kleinere imaginaire rechthoek op de tafel maken)
Seinen IV Als je bijvoorbeeld een luistertoets krijgt die meerdere versies heeft dan zijn alle antwoorden wel hetzelfde, maar ze staan in een andere volgorde. Spreek van tevoren (met je klas) af hoe je het langste antwoord doorseint, hoe het middellange en hoe de kortste. Bijvoorbeeld: benen naar voren, benen in het midden en benen naar achteren. Dan zet je iemand vooraan die goed is in de toets en jij haalt op een paar fouten na ook een goed cijfer. Een gum op vooraf afgesproken plekken op de tafel leggen, werkt natuurlijk ook.
SMS I Heb je een mobiel dan is dat heel handig. Je bent klaar met je proefwerk en je gaat zogenaamd uit verveling even met je mobieltje spelen en ondertussen sms je even de antwoorden naar je slimme vriend(in). Die smst even de antwoorden terug. Moet het natuurlijk wel mogen van die leraar, maar over het algemeen vinden ze het wel best als je maar niet praat! Wel zorgen dat je geen geluidje krijgt met je sms-je!
SMS II 1) leer blindelings SMSen 2)contacteer een goede vriend die niet meedoet met het examen. Spreek met hem af 3) SMS de vragen tijdens het examen door naar je vriend die ze dan beantwoord.
Spiegel I Op een zonnige dag kun je met een spiegeltje (met daarop een A of B of C of enz..) het multiple gok antwoord op de muur projecteren.
Spiegel II Ik heb een vrij groot horloge. En als ik mijn arm stil hou kan ik via het spiegelende glas heel makkelijk op het blaadje van mijn achter buur kijken. Vooral handig bij meerkeuze vragen. Of bij een buur die je niet wil helpen door het antwoord te zeggen.
Tikken Bij meerkeuzevragen kan je tegen je buur zijn voet stampen (met je eigen voet) voor de nummer van de vraag door te geven. Voor het antwoord tik je met je balpen / hand ... op de balk zodat je buur het kan horen.
Vingeralfabet Leer samen met een paar klasgenoten het vingeralfabet; elke letter heeft een teken. Vooral handig bij talen.
Voetenwerk Zorg dat je voor het proefwerk een aantal kleine losse papiertjes in je pennenzak hebt zitten. Schrijf dan tijdens het proefwerk wat je wilt weten op een blaadje. Steek het blaadje dan tussen de veters van je schoen en strek je been recht vooruit. Degene die voor je zit kan het briefje dan van je schoen afhalen en er de antwoorden opschrijven. Dan laat deze de hand zakken, waardoor de persoon erachter weer weet dat deze het been weer moet strekken. Het briefje wordt op de voet gelegd en het been weer ingetrokken en je hebt de antwoorden. Het is natuurlijk wel handig als je met twee aan een tafel zit en er lange brede jassen over de leuningen hangen: dan valt het niet op dat de persoon het been strekt. Het is misschien een rare tip maar hij werkt echt.
Vraag stellen Wij hebben in de klas een systeem bedacht. Als iemand 3 keer op de tafel tikt, moet iemand een vraag aan de leraar stellen. Dan kan de rest van de klas afkijken zonder dat de leraar het weet. Af en toe stellen we onzinvragen en toch geeft de leraar daar antwoord op.
Waaien Tijdens het maken je blaadje op de grond laten "waaien". Je buurman/vrouw is zo lief om het voor je op te rapen maar wisselt ongemerkt de blaadjes. Zo hebben jullie allebei even de tijd om de antwoorden te controleren en eventueel opmerkingen met potlood schrijven op het blaadje van de ander. Vijf minuutjes later krijgt de wind alweer grip op je blaadje en verbeter je al je fouten. Knappe leraar die het door heeft. Desnoods verbeter je de ander zijn/haar fouten en als de blaadjes opgehaald worden let die leraar er toch niet op welke naam erboven staat. Je moet wel lef hebben om dit te doen, want het blijft erg riskant.
Woordenboek Tijdens een multiple choice toets, leg je je woordenboek open bij de a, als het antwoord a is, bij b.. enz.
Afkijktechnieken
Bukken om pen te pakken Als er iemand naast je zit dan moet je doen net alsof je bijvoorbeeld een pen uit je rugzak pakt, maar zodra je bukt kijk je snel even bij je buurman/vrouw bij de vraag waar jij op dat moment bent (natuurlijk moet je wel een pen in je tas hebben zitten anders kom je weer omhoog met niks in je handen en dat ziet er te opvallend uit, en krijgt je docente argwaan, doe dit niet te vaak).
Check en dubbelcheck Wanneer het proefwerk (al dan niet meerkeuzevragen) tegen zijn einde loopt, en je hebt zo'n leraar die alvast het een en ander na gaat kijken, zal je zien dat de mensen die klaar zijn rond zijn/haar bureau gaan staan om te kijken of hun werk al wordt nagekeken. Natuurlijk heb je nu te weinig tijd om nog het hele proefwerk even van iemand over te pennen maar je kan wel even snel het blaadje van je voor-, achter-, linker- of rechterbuurman 'lenen' om je antwoorden te vergelijken of om te kijken wat hij/zij bij die ene moeilijke vraag heeft geantwoord. De leraar heeft niks in de gaten door al die leerlingen rond zijn bureau, wanneer je klaar bent met vergelijken lopen jullie (jij en je buurman) allebei naar voren en leveren gelijktijdig jullie blaadjes in. Check en dubbelcheck!
Doen alsof je nadenkt Als je niet voor de leraar zit: kijk zogenaamd naar buiten of naar iets anders interessants (doe alsof je nadenkt). Kijk dan gewoon bij je buurman/vrouw. Wel van tevoren vragen of je buurman/vrouw het blaadje een beetje in jouw richting zet en niet onleesbaar schrijft.
Doen alsof je nakijkt Doe alsof je het nakijkt en degene die achter je zit kan dan op je blaadje kijken. Ga wel een beetje schuin zitten.
Geniet blaadje Als er blaadjes van een proefwerk of zo aan elkaar zijn geniet, sla je de eerst bladzijde om en kijk je zogenaamd naar het blaadje die je dan omhoog houdt. Zo kun je gewoon over het blaadje heen kijken, naar wat je buurman heeft opgeschreven
Haar goed doen Als je je haar los hebt leun je iets naar achter en ga je met je handen je haar op en neer schudden. En: kijken maar bij de buren! Vraagt een leraar wat je aan het doen bent dan zeg je dat je je haar goed aan het doen bent. Je kan dit meerdere malen herhalen.
Indiaan Om af te kijken kan je je hand tegen je voorhoofd doen, alsof je heel hard na denkt. Dat doe je natuurlijk nooit op school, maar als je met je hand boven je ogen gaat (zoals een indiaan kijkt als hij in de verte iets aan ziet komen) kan de leraar niet zien dat je eigenlijk helemaal niet op je eigen blaadje kijkt. Regel dat je buurman zijn blaadje een beetje schuin houdt, zodat je het goed kan lezen.
Kijk in boek van meester Loop naar je meester toe tijdens so/proefwerk, deze heeft meestal wel zijn boek open liggen, kijk daar dan ff in als je meester een onzinnige vraag beantwoord. Ook kan je je punten slijpen bij de prullenbak en dan snel even spieken.
Nooit achterin zitten! Nooit achterin gaan zitten, maar bij de tafels rechts en links van je leraar, zo ver mogelijk de hoek in. Leraren kijken eerder ergens achterin de klas om te zien of er iemand aan het spieken is. Elke leraar weet wat voor 'n soort leerlingen er bij een repetitie achteraan gaan zitten!
Propje Gooi een prop naar de andere kant van de klas, de leraar let dan niet meer op jou.
Schuin zitten Als je de repetitie of s.o. niet goed heb geleerd, zorg dan je achter iemand zit die het wel kent. Laat diegene wat schuin zitten en groot schrijven en je kunt makkelijk de antwoorden overschrijven.
Toffe poster Wat ik altijd doe is gewoon achterom afkijken... Oké, je moet even weten hoe je op z'n kop leest, maar als je dat eenmaal door hebt is het superhandig!! Als de leraar(es) er wat van zegt ben je gewoon naar die toffe poster achterin de klas aan het kijken..
Verder werken Deze spiektip kan je alleen uitvoeren als je een beetje achteraan zit, maar hij is wel heel goed! Je doet net alsof je klaar bent met je proefwerk/so en legt het blaadje met de opdrachten op de hoek van de tafel, zodat het net lijkt alsof je daar al je blaadjes hebt liggen, maar.......je hebt je blaadje met de antwoorden erop niet neergelegd! Dan pak je je boeken uit je tas en doet alsof je verder werkt, maar je hebt je so/proefwerkblaadje in je schrift/map gelegd en zoekt in je boek de antwoorden op. Als de leraar niet kijkt en je bent klaar leg je het blaadje onder de andere blaadjes op de hoek van je tafel, handig!!
Zakdoek Ik heb een goeie tip voor jullie al heb je niet goed geleerd voor een proefwerk!!! doe een dag voor je een proefwerk heb net alsof je snot verkouden bent. doe een dag van tevoren op al te zakdoekjes(wel papieren in zo'n klein zakje anders kan het niet)alle antwoorden schrijven en op elke zakdoek weer ALLE oplossingen .als je dan de volgende ochtend een antwoord niet weet doe je net of je je neus moet snuiten en haal je voorzichtig (heel langzaam anders kan je het antwoord niet lezen)de zakdoek naar je neus ondertussen kijk je ff het antwoord waar je bent en dan snuit je je neus al heb je het antwoord gelezen. en het werkt echt want een leraar of lerares gaat echt niet in dat snot lopen kijken of er spiekwoorden op staan. veel succes met je proefwerk en wedden dat je een tien haalt!
|